Moet ik al mijn pannen weggooien?

Overweeg je de overstap naar inductiekoken en wil je weten of je je oude pannen kunt blijven gebruiken? Bij het koken op inductie is het belangrijk om pannen te gebruiken die geschikt zijn voor dit type kookplaat. In dit artikel beantwoorden we de boven gestelde vraag.

Moet ik mijn pannen weggooien?

Je hoeft je oude pannen niet altijd weg te gooien als je overstapt op inductiekoken. Het is echter belangrijk om te controleren of je pannen geschikt zijn voor inductie. Inductiekookplaten vereisen magnetische pannen die warmte kunnen geleiden via elektromagnetische velden. Ook kunt u aan de bodem van de pan tekens vinden, deze tekens geven weer of uw pan geschikt is voor het koken op inductie. Ook is het zeer belangrijk dat de bodem van de pan mooi vlak is.

De magneettest

Voer de magneettest uit om te zien of je pannen geschikt zijn voor inductiekoken. Plaats een magneet tegen de bodem van de pan. Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is. Door het koken op gas met de huidige pannen kan het zijn dat de bodem iets wat hol of bol trekt. Mocht dit het geval zijn dan adviseren wij om deze pannen niet te gebruiken op uw inductie kookplaat. Dit veroorzaakt makkelijker krassen en meer geluid tijdens het koken, niet heel prettig dus.

Wat te doen met oude pannen

Als je oude pannen niet geschikt zijn voor inductiekoken, zijn er verschillende eindbestemmingen voor. Er zijn bepaalde punten waar je oude pannen kan inleveren zodat deze netjes recyclet worden. Bij sommigen bedrijven krijg je hier zelfs korting voor bij de aanschaf van je nieuwe pannenset!

Conclusie

Bij inductiekoken hoef je niet altijd je oude pannen weg te gooien. Controleer of je pannen een vlakke bodem hebben en magnetisch zijn. Als ze geschikt zijn, kun je ze blijven gebruiken. Zo niet, bewaar ze voor andere kookdoeleinden of laat ze recyclen.
× Hoe breed is uw huidige kookplaat?