Veelgestelde vragen

Sommige vragen worden regelmatig gesteld en daarom hebben wij deze vragen – met bijbehorende antwoorden – voor u verzameld op deze pagina. 

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is inductie precies?

Een inductiekookplaat is een vlakke plaat die door magnetisme de pannen warm maakt. Het voordeel van inductie ten opzichte van koken op gas is dat de energie direct naar de pan gaat en de warmte niet verloren gaat.

Wat is het verschil tussen een inductie- en elektrische kookplaat?

Een inductiekookplaat creëert zelf geen warmte maar werkt met elektromagnetische straling. Elektrische kookplaten hebben verwarmingselementen en de elektrische stroom creëert warmte zodat er met de warmte in de pannen gekookt kan worden.

Zijn inductiekookplaten gemakkelijk schoon te houden?

Zeker. Inductiekookplaten zijn gemakkelijk schoon te houden. De vlakke (glazen) plaat wordt naast de kookzones niet warm waardoor vuil minder snel hecht aan de kookplaat. Reinig de inductiekookplaat regelmatig, zodat het zijn optimale werking behoudt.

Is een inductiekookplaat beter dan een gasfornuis?

Koken op inductie is absoluut veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker dan koken op gas. Gas is open vuur en kan brand veroorzaken. Inductiekookplaten kunt u niet per ongeluk aan laten staan. Bovendien gaat een gaskookplaat minder efficiënt met energie om. Koken op inductie is sneller vanwege de directe energieoverdracht die direct de pan verwarmt. Een inductiekookplaat heeft een rendement van 95%, een gasfornuis slechts 50%.

Is koken op inductie moeilijk?

Het is even wennen, maar een inductiekookplaat is erg gemakkelijk in gebruik. Inductie reageert net zo snel als wanneer u het gas laag zet. Door sensoren en timers kunt u ervoor zorgen dat vlees niet aanbrandt en aardappelen niet overkoken.

Heb ik een nieuwe aansluiting nodig in de keuken of meterkast?

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan aangesloten worden op een standaard stopcontact en in een standaard meterkast (1 fase). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heeft u een speciaal Perilex stopcontact nodig en een aparte kookgroep in uw meterkast. Een aparte kookgroep past vaak wel in de meterkast, maar mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er een kastje naast geplaatst.

Een Perilex aansluiting is een speciale stekkerdoos met meer vermogen. Deze heeft 5 gaatjes in tegenstelling tot het bekende standaard stopcontact met 2 gaatjes.

Moet ik nieuwe pannen aanschaffen voor een inductie kookplaat?

U kunt testen of een pan magnetisch is door een magneet tegen de bodem van de pan te houden. Als de magneet blijft plakken, dan is de pan te gebruiken voor inductie. De meeste stalen pannen met een platte bodem zijn geschikt, maar u kunt het beste pannen gebruiken met een wat dikkere bodem. Hierdoor wordt de warmte beter verdeeld over de bodem van de pan. Gietijzeren pannen zijn ook geschikt voor een inductiekookplaat, maar kunnen wel krassen geven op de oppervlakte van de kookplaat. Geëmailleerd gietijzer is aan te raden, omdat deze pannen een gladde laag hebben die niet krast. Aluminium en koperen pannen kunnen niet gebruikt worden op inductie. Indien u een wok wilt gebruiken, dan is een wok van koolstof staal of gietijzer met een vlakke bodem aan te raden.

Tip: Er bestaan inductie adapters, een platte pan die heet wordt, waar u een andere pan op kunt plaatsen. In het assortiment van Van Gas naar Inductie vindt u AEG pannen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Indien u op zoek gaat naar geschikte pannen, let dan op het speciale ‘inductie-compatibel’ symbool.

Leveren jullie ook inductiekookplaten die niet in jullie webshop staan?

Ja, wij verkopen van alle merken alle modellen. Mail ons het typenummer en wij stellen een offerte voor u op. Daarnaast is het ook mogelijk om andere keukenapparatuur via ons te bestelen.

Passen jullie ook keukenbladen aan?

Jazeker, wij zijn hierin gespecialiseerd en hebben hier machines voor.

Doen jullie ook alleen installatie?

Nee, wij leveren alleen het totaalpakket inclusief installatie.

Moet ik rekening houden met onvoorziene kosten?

Wij vragen u altijd om een foto van uw meterkast en van uw huidige situatie. Indien uw meterkast helemaal vol zit of verouderd is, kunnen wij u adviseren een nieuwe meterkast aan te schaffen. Wij kunnen dit ook voor u verzorgen en uit handen nemen. Verder zijn er geen onvoorziene kosten.

Wat is jullie werkgebied?

Wij leveren onze inductiekookplaten en Quooker kranen binnen heel Nederland. De Waddeneilanden en het buitenland doen wij op aanvraag.

Wat voor garanties krijg ik?

U heeft standaard 1 jaar montagegarantie van ons. De garantie op uw inductiekookplaat of Quooker kraan is bepaald door de leverancier zelf en dus ook goed te vinden op hun website.

Andere vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies over de aanschaf van een inductiekookplaat? Wij helpen u graag met het maken van uw keuze. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 0341 – 209 006 of per e-mail via info@vangasnaarinductie.nl. U kunt bij ons ook vrijblijvend een offerte aanvragen.

× Hoe breed is uw huidige kookplaat?