Inductie of gas?

We krijgen vaak de vraag: kan ik beter kiezen voor een gaskookstel of een inductie kookplaat? Laat ons de keus makkelijker maken door de voor- en nadelen op een rij te zetten. Voordat we dit doen, eerst een korte uitleg over de verschillen zijn tussen koken op gas of inductie.

Wat is inductie koken?

Het grote verschil tussen inductie koken en het koken met een gas, elektrisch of keramisch kookstel is dat bij inductie koken niet de kookplaat, maar de pan zelf wordt opgewarmd. Dit werkt met een magnetisch veld. Wanneer er geen pan op de kookplaat staat, gebeurt er dus ook niets. Haalt u na het koken uw pan van de plaat af, dan schakelt de kookplaat automatisch uit. Bij inductie koken is het dan ook essentieel dat er gebruik gemaakt wordt van stalen pannen om goed contact te maken met de inductie kookplaat.

Koken met gas, hoe werkt dit?

Koken op gas werkt erg simpel. Via een gasslang wordt er aardgas vanuit de meterkast naar uw gaskookstel geleid. Wanneer u aan de knop op uw gaskookstel draait opent u de gastoevoer en wordt het gas met vuur omgezet in warmte. Zo regelt u met de draaiknop de energietoevoer. Zo ziet u bij het koken met gas direct wat u doet: wanneer u het gas lager draait, wordt de vlam ook meteen kleiner en komt er dus minder warmte vrij

Voordelen van koken met inductie

Inductie koken is:

  • Sneller: bij inductie koken is de maximale energie direct beschikbaar, waardoor het koken velen malen sneller gaat. Het koken van een ei kan hierdoor tot wel twee keer zo snel gaan.
  • Praktischer: het schoonmaken van een inductiekookplaat is ook zeer gemakkelijk, zeker ten opzichte van een gaskookstel. Bij het koken op gas heeft u te maken met aankoeken van etensresten tussen de naden van het ijzerwerk, dit heeft u niet op het glas van een inductiekookplaat. Het is een kwestie van een doekje erover heen halen en uw inductie kookplaat is weer als nieuw.
  • Veiliger: koken met inductie is zeer veilig. De kookplaat heeft een veiligheidsslot zodat deze niet ongemerkt aan kan gaan. Indien er geen pan op uw inductiekookplaat staat word deze ook niet warm. Zo kunt u zich wel voorstellen dat er vrijwel geen kans is tot brandwonden. Gas daarin tegen, heeft verschillende nadelen met betrekking tot de veiligheid. U kunt ongewenst gas aan hebben en uw pannenhouders blijven lang heet.
  • Duurzamer: Nederland moet van de EU minder broeikastuitstoot creëren. Dit betekent dat er meer groene stroom gegeneerd moet worden en wij als consumenten van gas naar inductie moeten. Uiteindelijk is dit beter voor het milieu en uw eigen portemonnee.
  • Makkelijker: bij gebruik van een inductiekookplaat worden er cijfers weergegeven. Dit geeft u meer gevoel bij het omhoog of omlaag stellen van uw kookplaat, waardoor u snel kan koken zonder het eten aan te laten branden.
× Hoe breed is uw huidige kookplaat?